Oddlužení manželů společně, je možné společné oddlužení od 1.1.2014

Zobrazit všechny diskuse, založit vlastní nebo reagovat:

Detail diskuse:

Diskuse

Oddlužení manželů společně, je možné společné oddlužení od 1.1.2014

Jsem vdaná a máme jedno dítě. Společně s manželem jsme si vzali několik půjček. Jedna veliká byla společná, kde jsme o vše žádali společně a i vše podepisovali. Ale taky máme i nějaké menší, které jsme si pak brali každý sám za sebe. Ale nejsme schopni už dál splácet. Ta poslední nám zlomila vaz, protože už nám z příjmu nezbývají peníze na to, abychom ji spláceli. Taky jsme se opozdili se splátkami u prvních dvou úvěrů. A tak bychom chtěli požádat o společné oddlužení manželů. Je to ale možné? Abychom o to požádali společně oba dva, nebo se to musí řešit odděleně? Jak by se potom ale rozdělovali dluhy? Pokud dlužíme 340000 Kč, tak by každý musel požádat o polovinu nebo každý o to o co žádal a co podepisoval? Nebo se kvůli společnému mění manželů vše dá spojit? Děkuji za rychlou odpověď.

Diskusi založil:

Pavlasovi

Počet shlédnutí:

3065x

Počet příspěvků:

8x

Reakce
Kateřina
Já jsem společně s manželem řešila stejnou věc. Ale bylo to před 1.1.2014, v roce 2008. Tehdy jsme museli oba dva podávat žádost o oddlužení samostatně. Ale vím, že se to pak nějak spojovalo do jednoho řízení nebo něco podobné. Už si to moc nepamatuji, protože to za nás zařizoval pan poradce z Brna. Bylo to ale tehdy, nevím jak je to nyní a jestli se něco změnilo. Každopádně my jsme museli dávat návrhy na oddlužení dva.
Reakce
Milan Chmela
Pokud je to tak jak říkáte, tak by mě pak zajímalo jak se řeší, když chce požádat jen jeden z manželů? Přece mají společné jmění a jak by se oddlužoval jen jeden? Po tomto kroku by mu stejně pak připadla polovina té druhé částky, která zůstala na bedrech manžela/manželky.
Reakce
ing. Karlík
Dříve se skutečně museli podávat dvě žádosti, tak jak píše svojí zkušenost paní Kateřina. V případě dotazu pana Chmeli, na postup jen u jedné osoby - šlo to provést, ovšem druhý zúčastněný musel podepsat souhlas s tímto krokem. Další následky byly vždy sporné a výsledky různé či nejasné. Nicméně je zde nová novela, která by měla vše upracovat.
Reakce
Pavlasovi
Dobře, děkujeme. Psal jste něco o nové a o staré novele (platné od 1.1.2014)? Mohl by jste tedy rozvést jak je to podle této nové? A jestli tam už existuje společné oddlužení manželů? Děkuji za Váš čas.
Reakce
ing. Karlík
Ano, v nové novele je už uváděn status společného zbavení se dluhů manželů. A pokud se nemýlím, tak naopak se ruší jednotlivé žádosti - tedy již nemůžete provést to, co popisovala paní Kateřina. Čím se odstraňuje i onen zmíněn nejasný výklad.
Reakce
Finanční poradce
Objevilo se zde spousta kusých informací, proto bych vše uvedl na pravou míru. Jednak co platilo do 1.1.2014 a následně novou novelu, co ta předkládá.

Do roku 2014:

  • v insolvenčním zákoně neexistuje instutit společného oddlužení manželů
  • soudy proto doporučují podat návrh o povolení oddlužení za každého manžela samostatně a spojit je do společného řízení
  • může ovšem podat žádost je jeden z manželů, druhý pouze podepíše dokument, že s oddlužením souhlasí (musí výslovně uvést)
  • v tom případě ovšem není jasné, jestli i druhý manžel podstoupí oddlužení (velmi nejasná formulace zákona)

Nový návrh novely zákona:

  • zavádí se institut společného insolvenčního návrhu manželů s návrhem o povolení společného oddlužení manželů
  • následně se manželé budou považovat za jednoho dlužníka (z právního hlediska)
  • nově může být pouze společně podaný návrh považován za návrh obou manželů (ne jako dříve)
  • nově pokud chce požádat jen jeden z manželů, tak podá svůj oddělený návrh a na druhého se nevztahuje

V případě dalších dotazů jsem na mých internetových stránkách, viz. uvedeny níže.

Reakce
Robert Kalivoda
Ano, v roce 2015/2016 je již možné společné oddlužení manželů. Pokud máte tedy dluhy, tak nemusíte žádat jednotlivě, ale společně. Obraťte se na některého z finančních poradců, kteří se pohybují v tomto sektoru. A oni Vás již nasměrují správným směrem. Pokud máte opravdu mnoho nebankovních půjček a úvěrů po splatnosti, tak bych situaci neřešil samostatně. Ale našel si odbornou pomoc.

Poslat reakci do této diskuse:

Reagovat na toto téma

Posunout na začátek stránky k menu půjček

Inzerce půjček zdarma
Srovnání půjček na OP