Dluhy před manželstvím od 1.1.2014

Zobrazit všechny diskuse, založit vlastní nebo reagovat:

Detail diskuse:

Diskuse

Dluhy před manželstvím od 1.1.2014

Četla jsem, že se teď nějakým způsobem mění zákony. A že se bude nějak jinak přistupovat k dluhům, které vznikly před manželství od 1.1.2014. Chystáme totiž svatbu a můj nadcházející manžel má z minulosti pohledávky. Má je ještě z doby kdy byl ženatý se svojí první manželkou. A já mám strach, aby mi to nezpůsobilo nějaké komplikace. Protože já jsem si nikdy peníze nepůjčovala a nechci se do toho teď zaplést.

Diskusi založil:

anonym

Počet shlédnutí:

7141x

Počet příspěvků:

16x

Reakce
Anička
A proč nesepíšete předmanželskou smlouvu? Vždyť tam se dá nějak oddělit majetek aby jste každý měl jenom svoji část, ne? Kamarádka si ji taky se svým manželem sepsala.
Reakce
Právní poradce
Dobrý den, tak jak to prezentuje paní Anička to bohužel jednoduché není. Od 1.1.2014 platí změna paragrafu §42 v exekučním řádu. A ten jasně vymiňuje, že lze uvalit exekuci bez ohledu na zmíněný fakt - kdy ke vzniku závazků u věřitelů vzniklo.
Reakce
Finanční poradce
Od 1.1.2014 platí úprava § 42 v exekučním řádu. Mohu vám odcitovat klíčovou část "Exekuci na majetek patřící do společného jmění manželů lze vést také tehdy, jde-li o vymáhání dluhu, který vznikl za trvání manželství NEBO před uzavřením manželství jen jednomu z manželů." Všimněte si zmíněného "nebo". Od 1.1.2014 je tedy zcela irelevantní kdy ke zmíněným závazkům došlo. Tím, že vstoupíte do svazku manželského na sebe tedy nyní přebíráte i veškeré závazky, které přináší manžel.
Reakce
anonym
A lze nějak udělat, abych nebyla zodpovědná za nějakou část jeho majetku - konkrétně o jeho dluhy? Nějakou smlouvou apod.? Svého manžela sice miluji, ale nerada bych si na sebe nechala napsat takové pohledávky. Děkuji za každou radu.
Reakce
Finanční poradce
K tomu Vám mohu opět odcitovat znění paragrafu 42, který říká: "Za majetek patřící do společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely exekuce považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů nebo zúžen jeho stávající rozsah, nebo že byl smlouvou zúžen rozsah společného jmění manželů, že byl ujednán režim oddělených jmění nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství.". A z toho vyplývá i má odpověď. Jednoduše řečeno, i když soud rozhodne o zrušení společného jmění manželů, tak stále to na věci nic nemění. Taky nepomůže zúžení jeho rozsahu nebo jakákoliv úprava stavu smlouvou.
Reakce
anonym
Pokud to správně chápu, tak dnem kdy si vezmu svého manžela, tak se stávám taky dlužníkem? A nemám z toho úniku?
Reakce
Abrahám Josef
Neviděl bych to až zas tak kriticky. Jistě svého přítele znáte již delší čas a máte přehled o tom, jaký má postoj ke splácení svých půjček a splátek. Pokud do této chvíle vždy platil a hodlá platit i nadále, tak to nebude takový problém. Taky je otázka na co byly peníze využity? Možná se jedná o hypotéku na byt nebo leasing na auto? Poté by tento majetek spadal do vašeho společného jmění manželů.
Reakce
K. Liptovský
Jen upozorním, že všichni tady řeší opravdu až tu nejkrajnější možnost, tedy průběh exekuce! Ty se od 1.1.2014 změnily jak se píše výše. Ale nevidím důvod nyní řešit toto téma - pokud máte zaměstnání a můžete si dovolit vše splácet. Ale jinak mají pravdu - své závazky přináší s sebou do nového manželství.
Reakce
Petr
Dobrý den, manželka má exekuci z doby, kdy podnikala a mi se ještě neznali. Před svatbou jsme si udělali předmanželskou smlouvu a mysleli si, že je vše v pořádku. A bylo do letošního ledna, kdy začal platit nový o.z. V lednu mi exekutor zablokoval dva účty a penzijní připojištění a to bez varování. Naštěstí jsem si četl co bude nový zákoník obsahovat a pro jistotu jsem tam nic neměl. V prosinci jsem podal žádost o rozvod a za pět měsíců nás rozvedli a teď jsem exekutorovi poslal žádost o zastavení exekucí na mou osobu. Zůstáváme s bývalou manželkou pořád spolu, ale v tomto státě už ne jako manželé. Chci jen případné zájemce o manželství ze svých zkušeností upozornit, že když svatba, tak bez dluhů z minulosti. Protože vám exekutor zablokuje účty a budete mít zbytečné problémy.
Reakce
ing. Karlík
Petr: To je bohužel smutná skutečnost, tak to dnes v ČR funguje. Jelikož Vy máte zkušenost z první ruky - Co by jste doporučil lidem, kteří vstupují do manželství? Jaká opatření by měli nejdříve učinit? A pokud se již dostanou do stejné situace, v jaké jste byl Vy, jak by měli ideálně postupovat? Myslím si, že by mnoho lidí ocenilo Váš pohled na věc, když jste si tím už jednou prošel.
Reakce
Jarda
Chtěl by jsem se zeptat, pokud tedy platím své exekuce tak, nemohu uzavřít manželství. Aby jsem neublížil své drahé polovičce? Platím několik let a nevím, jestli by to šlo, aby jsem neohrozil její majetek. Nebo případně jak se proti tomu bránit a přesto uzavřít manželství. Díky.
Reakce
Finanční poradce
V druhém tématu jste psal, že na Vás chodí další exekuce a že uvažujete o osobním bankrotu. V této situaci bych manželství neuzavíral. Otázka, je proč by jste vůbec chtěl vstupovat do manželství? Jediná výhoda je snad jen při žádosti o hypotéku, což u Vás nehrozí. Nevidím důvod proč nad něčím takovým přemýšlet.
Reakce
Jarda
Vím jak to myslíte, ale znáte to jak to chodí ve vztahu. A myslíte, že by jsme se mohli tedy zaměřit na to druhé téma s těmi exekucemi? Potřeboval by jsem z toho ven a nevím kudy kam, je to likvidační kolotoč. Platím to dlouho, ale nevím jak se zbavit pohledávky.
Reakce
Jan Poláček
Dobrý den, můžete mě prosím poradit ohledně situace mého bratra, který celý život platí daně a nikde nedlužil. A jednoho dne se zbláznil a vzal si ženu, která nikdy nepracovala a jen využívala všechny okolo. Bratr se po roce rozvedl a než začal platit rozsudek o rozvodu, exekutor odstavil účty bratra. Tímto se z něho stal prakticky bezdomovec. Jedná se o dluhy 240 000 Kč, které měla tato žena před manželstvím! A bylo mu vše utajeno. Platí za cizího člověka a je na dně. Opravdu nežijeme v právním statě? Dá se mu nějak pomoci? Děkuji za odpověď.
Reakce
Ada
Dobrý den. můžete mi prosím Vás poradit ohledně dluhu před vznikem manželství a podání žaloby na manžela za zamlčení dluhu nynějšího manžela před vstupem do našeho manželství a možnosti vylučovací žaloby? Moc by mi pomohla jakákoliv rada od odborníka na tuto tématiku nebo případně i osobní zkušenost. Děkuji za odpověď.

Poslat reakci do této diskuse:

Reagovat na toto téma

Posunout na začátek stránky k menu půjček

Inzerce půjček zdarma
Srovnání půjček na OP